Ske-teorien og et tilbageblik på 2018

Det var min plan, at jeg ville ønske jer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår på bloggen med et tilbageblik på 2018, men jeg løb tør for skeer … jeg har kæmpet med antallet af skeer i hele december måned, men jeg tænker, at jeg nok ikke er den eneste i denne måned!

Jeg håber, at I alle har haft en dejlig jul og et festlig nytår sammen med familie og venner.

Ske-teorien

Jeg elsker julen, men det er også en tid, som kræver megen energi og mange ressourcer. Energi og ressourcer, som koster al for mange skeer – se evt. ske-teorien her. Det kan være svært at forstå, hvis man ikke lever med en sygdom eller kroniske smerter, men ske-teorien giver et godt billede af de begrænsninger, det giver at leve med fx kroniske smerter.

Hver dag skal jeg tage stilling til, hvad jeg ønsker at vælge til, og hvad jeg er nødt til at vælge fra, for at have skeer til hele dagen, og hvis det skal være optimalt, så har jeg også en ske i reserve, når dagen slutter.

Det er en svær opgave, som stadig giver mig mange udfordringer på trods af, at jeg har levet med mine smerter i en del år efterhånden.

Planlægning

Jeg er i forvejen meget opmærksom på, hvad jeg/vi har af aftaler i kalenderen.

Det optimale er en til to aftaler i løbet af ugen og en enkelt aftale i weekenden, så kan jeg for det meste være med og være nærværende. Det giver ofte en del udfordringer i forhold til vores planlægning, men jeg/vi forsøger …

Tilbageblik på 2018

Et tilbageblik på et år med mange både sjove og dejlige oplevelser.

Et tilbageblik på et år med en del udfordringer.

Et tilbageblik på et år, hvor jeg har været tvunget til at erkende at mine grænser løbende ændrer sig.

Et tilbageblik på et år, hvor jeg har været nødt til at være i min sorg i længere perioder, end jeg bryder mig om, for at kunne acceptere mine nye begrænsninger – min nye virkelighed.

Et tilbageblik på et år, hvor jeg er blevet bedre til at erkende/mærke mine grænser.

Et tilbageblik på et år, hvor jeg er blevet bedre til at sige fra…

Sige fra

Det med at sige fra kan for nogle være vanskeligt at forstå. De fleste ser mig kun på de gode dage. De dage, hvor jeg vælger at bruge alle mine skeer, og ofte også min reserveske. Så selvfølgelig kan det være vanskeligt at forstå for min familie og vores venner … jeg vælger jo, hvornår de skal være sammen med mig/os, og det er bestemt ikke de dage, hvor smerterne er ude af kontrol!

De dage, hvor jeg ikke kan finde ro pga. smerter, og derfor ikke får sovet. De dage, hvor ryggen er ”låst”, hvor det at komme fra sengen og ud på toilettet er en heldagsbeskæftigelse. De dage, hvor jeg absolut ingen skeer har, hvor jeg er ramt på både det fysiske og psykiske.

Jeg vælger, hvad og hvor meget jeg vil fortælle om mit helbred og mine smerter … så hvordan kan de vide, hvordan jeg reelt har det?

Læs evt. mit tidligere indlæg – Jeg har ingen energi og overskud.

Vælge til

At jeg nogle gange vælger at bruge alt for mange skeer, er et bevidst valg fra mig side. Jeg vil have de sjove og dejlige oplevelser med min familie og vores venner. Jeg vil mærke, at jeg lever, også selvom det koster på smertekontoen efterfølgende. Jeg vil leve – og ikke kun overleve … det er mit valg!

Jeg glæder mig til et nyt år – et år, som jeg er sikker på, bliver fyldt med mange dejlige oplevelser.

Er I gode til at sige fra og vælge til?

 

Skriv et svar