Temaaften – psykisk sygdom

Der har været temaaften hos handicaprådet i min kommune. I år havde de fokus på det at leve med en psykisk sygdom, og hvilke udfordringer det giver.

Der var 2 foredragsholdere, den ene var en ung kvinde, der er på vej gennem uddannelsessystemet, og den anden, var en moden kvinde, som i dag nyder samværet med familien og børnebørnene.

Under deres foredrag var jeg igennem hele følelsesregisteret … selv tårekanalerne blev renset! De delte deres oplevelser med os på godt og ondt. Selvmordsforsøg, indlæggelser, de vanskelige følelser, behandlingerne, samtalerne, støttepersonerne, netværk og forholdet til deres nærmeste.

Tænk at de har mod til at dele deres historie med os – det kan man kun beundre!

Psykisk sygdom

En af mine nærmeste lever også med en psykisk sygdom, så det glæder mig meget, at der bliver sat fokus på det at leve med en psykisk sygdom.

Det er desværre min oplevelse, at det kan være vanskeligt at få den støtte, man har behov for – og brug for – for at kunne få en hverdag til at fungere. Det er en udfordring for både den syge med en psykisk sygdom, men også for de nærmeste.

Pårørende

Jeg savner, som pårørende, informationer omkring psykisk sygdom, og de udfordringer det giver. Hvad skal jeg være opmærksom på, hvad kan jeg gøre for at hjælpe, hvornår skal jeg lytte og hvornår skal jeg give et kærligt skub.

Jeg ved, at nogle kommuner tilbyder kurset ”Lær at tackle hverdagen som pårørende”, og det burde jeg nok tage på. Men det kræver jo, at jeg skal gøre noget aktivt, og det alene kan være en udfordring …

Det er også min oplevelse, at det er langt vanskeligere at leve med en psykisk sygdom end en fysisk sygdom.

En fysisk sygdom er for mange lettere at forstå og forholde sig til – der er noget galt med bevægeapparatet. Det kan man se sort på hvidt.

En psykisk sygdom er for mange, også for mig, svært at forstå og forholde sig til – jeg kan godt forstå, at det fx må være både frustrerende og skræmmende at høre stemmer, men jeg kan ikke rigtig forholde mig til det …

Der er også mange fordomme omkring det at være psykisk syg, hvilket ikke gør det nemmere for dem, der er ramt.

Mere personale

Jeg håber, at der med tiden bliver mere åbenhed omkring det at leve med en psykisk sygdom, og at der bliver tilført mere personale til området, så de mennesker, der er og bliver ramt, kan få den nødvendige støtte, og at de nærmeste kan få hjælp og vejledning.

Skriv et svar