Praktiske informationer. når du rejser med smerter og kørestol

Ferie med smerter og kørestol

Jeg oplever, at det kræver lidt ekstra forberedelse, når vi skal ud at rejse i forhold til tidligere, hvor jeg ikke havde behov for at medbringe medicin og kørestol.

Først havde jeg brug for at medbringe medicin på mine rejser, nogle år senere fik jeg behov for  en krykke, og så kom behovet for en rollator, som senere er blevet  byttet ud med en manuel sammenklappelig kørestol, hvis vi rejser med fly.

Indtil videre har jeg været så heldig, at jeg kan nøjes med at have en sammenklappelig kørestol og en krykke med. Det gør det væsentlig nemmere og billigere, når manden min og jeg rejser alene. Jeg har min “rejsekørestol” ud til afgangsgaten og får den igen ved ankomstgaten. Vi rejser med 2 kufferter, der hver har 4 hjul, så jeg kan have en på hver side af kørestolen. Manden min skubber kørestolen med mig og vores kufferter, det fungerer så fint. Også selvom vi “fylder i bredden”. Vi må også have en sammenklappelig kørestol med den almindelige transfer bus, når vi er på charterrejser.

Jeg har endnu ikke haft min el-kørestol med på vores flyrejser, men den er leveret med et fly-kit, så jeg har muligheden. Og det er nok kun et spørgsmål om tid … så bliver det desværre en nødvendighed!

Når vi er på kør-selv ferie, så har jeg min fastramme stol og min el-scooter med, da det giver den største frihed. Jeg har selvfølgelig også min krykke og rollator med, da jeg fortsat har en meget begrænset gangdistance.    

Jeg er altid opmærksom på nedenstående punkter, inden vi bestiller en ferie.

1. Er det nødvendigt med en forhåndsgodkendelse fra mit forsikringsselskab, så jeg bliver dækket under vores rejse?

Har du en kronisk sygdom, skal du muligvis indsende en helbredserklæring inden afrejse:

 • hvis din lidelse/sygdom ikke har været stabil inden for de sidste 2 måneder
 • hvis du har fået ændret i din medicin inden for de sidste 2 måneder
 • hvis din kroniske lidelse er alvorlig

Er din sygdom stabil, og har du ikke fået ændret i din medicin, skal du ikke foretage dig noget.

Er du syg uden at være kronisk syg, kan du stadig have brug for en medicinsk forhåndsgodkendelse:

 • hvis du inden for de sidste 2 måneder har fået en nyopstået sygdom/lidelse
 • hvis du inden for de sidste 2 måneder er blevet behandlet for en skade
 • hvis du inden for de sidste 2 måneder har været under udredning (og endnu ikke er blevet diagnosticeret)
 • hvis du afventer en undersøgelse eller operation

OBS – vær opmærksom på, at det hos nogle forsikringsselskaber kan være op til 6 måneder i stedet for de sidste 2 måneder!

Forhåndsgodkendelsen dækker kun en rejse. Næste gang du skal ud at rejse, skal du igen indsende en helbredserklæring. Skal du på rundrejse eller flere rejser inden for 2 måneder, kan du bede om at få en samlet forhåndsgodkendelse.

Hvis du rejser inden for EU eller EØS, bør du medbringe dit blå sygesikringsbevis.

Forværring af kronisk sygdom under din rejse:

Hvis du rejser uden en medicinsk forhåndsgodkendelse, og er kronisk syg, skal du kontakte SOS International (eller dit forsikringsselskab), hvis din kroniske sygdom eller lidelse er forværret under din rejse. De internationale læger, der står for forhåndsvurderinger, vil ved henvendelse vurdere, om du kan få dækket dine udgifter i forbindelse med forværringen.

Tjek evt. dette link

2. Medicin på rejsen

Det er mit ansvar at sørge for at have den korrekte dokumentation med, når jeg rejser med euforiserende medicin.

Pillepas:

Hvis du rejser til et Schengenland eller via et Schengenland til et land udenfor Schengen eller til Bornholm over Sverige og medbringer et lægemiddel med euforiserende virkning, skal du have et pillepas med. Du kan bestille et pillepas via dette link.

Medicinattest:

Hvis du rejser uden for Schengen-området, så skal du medbringe en medicinattest fra din læge. Hvert land kan have sine egne regler, hvorfor du bør henvende dig til landets ambassade, for at høre, hvilke krav der er. Det kan også være et krav, at attesten skal være oversat til lokalsproget, og skal være stemplet på ambassaden, efter den er legaliseret i Udenrigsministeriet. Tjek evt. dette link

Attesten bør, som udgangspunkt, være skrevet på engelsk og angive:

 • dit navn, fødselsdato og pasnummer
 • hvad du behandles for
 • hvad du behandles med (navn og styrke på din medicin)
 • hvilke mængde du er ordineret (mængden pr. dag)

Uanset om du rejser i Schengen-området eller uden for Schengen-området, så skal din medicin medbringes i original emballage i din håndbagage sammen med pillepas/medicinattest.

OBS medbring kun det medicin du har brug for under rejsen.

3. Kørestol

Hvis din stol er manuel og sammenklappelig, må du normalt benytte den helt ud til flyets afgangsgate, men husk at der skal påsættes en tag ved check in, så den kan lastes direkte ved flydøren.

Hvis din stol er med fastramme eller en elektrisk stol, skal du oplyse længde, højde, bredde og vægt, samt om din stol er manuel eller med et tørbatteri, med vådelement eller et litium batteri. Da disse altid kræver en tilladelse fra flyselskabet.

Derudover skal du vælge en af nedenstående muligheder:

 • at du ingen førlighed har, skal have kørestol til/fra flyet, og skal bæres op/ned ad trin, samt til/fra sædet
 • at du selv kan gå op/ned ad trin og til/fra sædet. Men kræver kørestol til/fra flyet.
 • at du ikke selv kan gå op og ned ad trin, men stadig kan gå fra/til sædet. Men kræver kørestol til/fra flyet, og skal bæres op/ned ad trin.

Jeg vælger altid den sidste, da ikke alle fly kommer til gate.

Det kan være en fordel at leje en taske til fastramme stolen. Tasken kan lejes via dette link

Jeg benytter altid en taske fra Airshells, når vi rejser med min fastramme stol. Men tasken vejer 3 kilo og den er ret uhåndterlig. Hvis de ikke har en taske hjemme til en kørestol, så får du udleveret en taske til tvillingklapvogn, og den vejer 4,5 kg.

I Billund Lufthavn udleveres den ved service pulten i området ved chek-in A og B.

I Københavns Lufthavn udleveres den i Arkaden imellem Terminal 2 og 3 i tidsrummet 04.00 til 21.00.   

OBS – du skal altid oplyse, at du bruger kørestol ved bestilling af rejsen, samt dit ønske om assistance gennem lufthavnen og under flyvningen.

4. Parkering i Billund eller Københavns Lufthavn

I Billund Lufthavn er der afmærkede P-pladser på områderne P3 og i P-huset. Du trækker en billet ved indkørsel og afregner i P-info ved hjemkomst. Husk at medbringe dit handicapskilt ved betaling. Læs mere via dette link.

I Københavns Lufthavn kan du parkere med rabat på P4, som ligger ca. 50 meter fra Terminal 2. Du skal reservere en handicapplads senest 6 timer før forventet ankomst. Hvis du vil være sikker på en plads, så skal du reserverer i god tid.

Du skal indtaste navn, fødselsdato og licensnummeret på dit handicapskilt.

Du kan reservere en plads via dette link

5. Handicapværelser:

Jeg undersøger også altid om hotellet har handicapværelser, og om området er tilgængeligt i kørestol.   

Ovenstående er vigtige punkter for mig at have undersøgt, inden vi bestiller en rejse til udlandet, uanset om det er kør-selv ferie eller en flyrejse.

Derudover sørger jeg for at holde fri fra mit frivillige arbejde i god tid inden afrejse, så jeg kan pakke uden stress.

I øjeblikket er vi ved at planlægge vores næste store rejse, som går til det sydvestlige USA i autocamper i 2020 med hjælp fra MyPlanet og Henrik Lange fra Highways-USA.com.

Mit næste indlæg bliver en rejsebeskrivelse fra vores charterrejse i år med Primo Tours til Alanya i Tyrkiet.

Hvilke punkter er vigtige for dig at have undersøgt, inden du/I bestiller en rejse?

Skriv et svar